fin-s.be - SAP FICO Consulting

Finesse

 

Financial Systems Solutions S.P.R.L.

SAP FICO expertise in BelgiŽ

In 1997 ben ik als freelance consultant gestart. Sindsdien heb ik via mijn eenmansbedrijf Finesse voor veel klanten SAP FI en CO geimplementeerd, met focus op S/4HANA sinds 2019. Meer dan 20 jaar implementatie-ervaring geeft me een goede basis om klanten bij te staan in verschillende SAP projecten zoals:

 

   De opstart van een financieel SAP project.

   Een FI/CO 'roll out" in BelgiŽ die voldoet aan de locale wetgeving inzake financiele boekhouding en BTW.

   Analyse van uw huidige financiŽle SAP systeem om mogelijke verbeteringen te identificeren en te implementeren.

   Implementatie van een financieel rapportage systeem dat aan de IFRS eisen voldoet.

   Instant SAP Technische probleemoplossing via 'remote consulting'.

   Evaluatie van een uitbesteed SAP FI-CO project.

   Release wissels.

 

Ik ben mijn consulting loopbaan begonnen bij SAP en ik heb enkele jaren voor Deloitte consulting gewerkt, dus ik kan me redelijk inleven in die zienswijzen van de overige partijen die doorgaans bij SAP implementaties betrokken zijn.

 

Succesvolle SAP implementaties

 

Succesvolle SAP implementaties hebben de volgende kenmerken gemeen:

 

   Een ervaren projectmanager (van de klant) die de actieve medewerking kan afdwingen van sleutelfiguren uit de organisatie die de bedrijfsprocessen kunnen doorgronden. Dit betekent dat de beste mensen uit de organisatie op het SAP project gezet worden, niet diegenen die toevallig beschikbaar zijn.

 

   De financiŽle- en controlling modules worden geintegreerd geimplementeerd met de logistieke processen. De financiele afdeling is bijna nooit de initiatiefnemer van het SAP project, maar de actieve deelname aan het project is noodzakelijk om de boekhoudkundige gevolgen van de geimplementeerde logistieke scenario's te beoordelen.

 

   De interne en externe rapportage vormen een integraal onderdeel van de implementatie en de ontwikkeling ervan kan dus niet zomaar naar een latere projectfase worden verschoven. Of erger, naar een andere module (b.v. dat lossen we wel op in BW/BI!). Bij de opzet van het transactie systeem moet rekening worden gehouden met de rapportage vereisten.

 

   Prototyping van de complete processen (End to End) vindt in een vroeg stadium plaats. Het heeft weinig zin om eerst een zeer gedetaileerd theoretisch model uit te werken. De eerste echte SAP test-case brengt waarschijnlijk veel zaken aan het licht waaraan men in de eindeloze ontwerpdiscussies niet aan gedacht had.

 

   Er worden globaal gestandaardiseerde processen geimplementeerd. Probeer niet te gehaast de eerste implementatie te scoren. Als u geen gestandaardiseerde processen implementeert zal uw "roll-out" kostbaar worden.

 

   Interfaces en maatwerk worden kritisch beoordeeld en opgevolgd. Als ze worden geaccepteerd, dan dienen ze klaar te zijn voor volledige integratie test (in de 'Quality Assurance' fase van het project.)

 

   De project planning wordt beheersbaar gehouden door maximaal  15 project fases/milestones te plannen die eenvoudig kunnen worden opgevolgd. Parallel daaraan kan een werklijst van problemen en TO-DO's worden aangehouden waarin ieder onderwerp een 'percentage of completion' kan worden toegewezen. Hierdoor zijn ingewikkelde planning tools overbodig!

 

   Complexe financiŽle processen worden pragmatisch geimplementeerd, waarbij overbodige details worden vermeden. SAP processen kunnen enorm veel gegevens genereren die nutteloos zijn als zij niet kunnen worden geinterpreteerd door de gebruikers. Houd processen simpel en overzichtelijk!

 

   Als eenmaal een gedocumenteerd ontwerp is wordt er voorzichtig omgesprongen met het toevoegen van nieuwe functies. SAP heeft veel overlappende functionaliteit  (b.v. veel verschillende allocatie technieken in de verschillende modules.) Al deze functies kunnen wellicht individuele behoeftes afdekken, maar vaak gaat dit ten koste van de samenhang van het FI/CO systeem. Dit brengt dan weer afstemmingsproblemen, hogere onderhoudskosten en verwarde gebruikers met zich mee. Bij een implementatie van SAP moeten keuzes worden gemaakt. In dit voorbeeld: sta niet het gebruik toe van alle mogelijke allocatietechnieken, maar gebruik alleen degene die het best past voor uw bedrijf.

 

   Projectmedewerkers worden bijgestaan door ervaren consultants op logistiek en financieel gebied. De consultants hebben een gedegen (cross)functionele kennis. Hierbij kan ik u wellicht van dienst zijn. Als u assistentie nodig hebt en uw SAP project gaat binnenkort van start, raadpleeg dan AUB mijn beschikbaarheid en CV bovenaan deze pagina!  Ik werk zonder al te veel overhead, dus ik kan mijn ervaring met u delen voor een redelijke prijs.

CV†† Projecten

Finesse Financial Systems Solutions SPRL

Nivelles Belgium.

Phone: +32-(0)477-371-970,

E-Mail:† Via dit formulier

Disclaimer & Privacy statement

Animated version (uses Java)

EN

NL

FR

BTW expertise voor BelgiŽ

en andere EU lidstaten†

(incl. ďplant abroadĒ).

†BTW functionaliteit voor

BE bank sector

GeÔntegreerde product calculatie voor proces -† discrete en repetitive

manufacturing

FinanciŽle rapportage oplossingen voor

NEW-GL, EC-PCA, 

FI-SL en CO-PA

†††† Beschikbaarheid en CV

†††† Part time: januari 2024

†††† Full time: januari 2024

†††† Ad-hoc (1-5 dagen): altijd

†††† Up to date CV.docx

Meer dan 20 jaar SAP implementatie ervaring in Europa en USA